Vandaag de dag gebeurt er zoveel via digitale wegen dat het steeds belangrijker wordt om je gegevens online te beschermen. Niet alleen is het namelijk makkelijk voor jou om zaken te vinden, maar ook voor criminelen gaat het eenvoudig. Binnen een korte tijd liggen jouw gegevens open op tafel en gaan derden ermee aan de haal. Ondanks dat er een Europese wetgeving is ingesteld voor de bescherming van persoonsgegevens moet je er altijd voor zorgen dat je de eerste verantwoordelijkheid bij jezelf legt. Zo zorg je er namelijk voor dat je er zelf alles aan gedaan hebt om jezelf te beschermen.

Sociale media afschermen

Jouw gegevens online beschermen begint bij jouw sociale media. Hier moet je immers ook aardig wat persoonsgegevens ingeven voordat je een account aangemaakt hebt. Bij bijvoorbeeld Facebook kun je er dan voor kiezen om alles af te schermen voor onbekenden of zelfs voor jouw vrienden. Op deze manier kunnen veel mensen ook niet zien wat jij op jouw sociale media plaatst. Blijf daarbij ook alert welke gegevens je op jouw tijdlijn zet. Ook het nadenken over wat jij op deze platforms zet, hoort bij de juiste bescherming van jouw gegevens online.

Gegevens ingeven bij een betrouwbare website

Je hebt echter vaker te maken met verschillende websites waar je jouw gegevens in moet vullen. Veel websites hebben te maken met bedrijven, maar je kunt ook op websites opgeven dat je ergens meer informatie van wilt hebben. Je moet dan weten dat je met een betrouwbare website te maken hebt. Bescherming van jouw gegevens via online wegen houdt dus ook in dat je onderzoek doet naar de website. Kijk daarbij direct waar jouw gegevens echt voor gebruikt worden, zodat je niet vast zit aan marketing doeleinden en regelmatig gebeld wordt door andere partijen.