Is je huidige laptop aan vervanging toe en zie je door de bomen het bos niet meer? Het kiezen van een nieuwe laptop kan best een uitdaging zijn, want waar begin je? Misschien weet je precies welk merk laptop je wilt, maar weet je niet goed hoeveel geheugen genoeg is. En welk formaat is nou echt handig? Vergeet ook niet dat het operating systeem per laptop verschilt. Er komen elke maand meer laptops uit wat de keuze nog lastiger maakt. Wij helpen je graag een handje bij het kiezen van een nieuwe laptop. 

Formaat

Staat je laptop standaard op kantoor dan is het prettig om een groot beeldscherm te hebben. Mensen die hun laptop echter overal mee naar toe nemen hebben liever een kleiner formaat. De draagbaarheid is immers een van de beste eigenschappen van een laptop. Ga ook na of je je laptop vaak gebruikt voor het kijken van TV. Misschien kijk je dagelijks sportwedstrijden omdat je graag aan sportwedden via bookkeepers als betFIRST doet. In dat geval wil je natuurlijk wel dat het scherm groot genoeg is dat je alle spelers kunt zien. Bedenk goed waarvoor, hoeveel en waar je je laptop gebruikt. Het gewicht en schermformaat spelen hierin een belangrijke rol. Een groot scherm is natuurlijk makkelijk, maar het betekent ook dat de laptop niet zomaar in elke tas past. Daarbij gaat een groter scherm ook gepaard met meer gewicht.

RAM geheugen

RAM staat voor Random Access Memory en het is een belangrijk gegeven voor je laptop. We noemen RAM ook wel het intern geheugen of het werkgeheugen en het is van invloed op de snelheid van je laptop. Je laptop slaat namelijk de gegevens van de applicaties en programma’s die je op dat moment open hebt staan tijdelijk op in het RAM. Mensen die hun laptop met name gebruiken voor programma’s als Word of surfen op het internet hebben geen groot RAM nodig. Als je echter dagelijks foto’s en video’s bewerkt of andere grote bestanden opent dan kun je beter voor een hoog RAM kiezen.

Batterij

Mensen die hun laptop veelal onderweg gebruiken hebben een batterij met een lange levensduur nodig. Houd er rekening mee dat de batterijduur meestal niet overeenkomt met wat er op de doos staat. De levensduur van je batterij zal ook sterk afnemen naarmate je de laptop veel gebruikt. Om de kwaliteit van je batterij zo hoog mogelijk te houden is het meestal het beste om de batterij niet helemaal leeg en vol te laten lopen. Laad je laptop dus op wanneer je nog ongeveer 20 procent batterij hebt en haal de oplader er bij 80 procent weer uit.

Processor

Een andere term waar je op kunt letten bij het kiezen van een laptop is de CPU, oftewel de processor. De processor is de motor van je laptop en het zorgt ervoor dat alles werkt. Als je graag een hele snelle laptop wilt dan is het belangrijk dat je een model kiest met een krachtige processor. Gebruikers die veel gamen hebben baat bij een laptop met een sterkere CPU bijvoorbeeld.

Scherm

Aangezien je aardig wat uren naar je laptop zult staren is het belangrijk dat het scherm van goede kwaliteit is. Je wilt immers comfortabel naar je laptop kunnen kijken. Ook hier geldt dat mensen die regelmatig foto’s en video’s bewerken baat hebben bij een scherm van hogere kwaliteit. Kijk hiervoor naar de resolutie van de laptop. Het is ook handig om te overwegen of je touchscreen wilt of niet. Tegenwoordig zijn een heleboel laptops uitgerust met touchscreen. Het maakt de laptop gemakkelijk te gebruiken, want sommige taken gaan nu eenmaal sneller via touch screen.